2017-18 Toimintakertomus Motora ry
Motora on nuorisoseura, joka järjestää kansantanssin ja kansanmusiikin opetusta Joensuussa. Motora tarjoaa monipuolista, yhteisöllistä ja tavoitteellista harrastustoimintaa, painopistealueena karjalainen kansantanssi ja -musiikki. Toimintaan kuuluu olennaisena osana esiintyminen ja erilaisiin tanssitapahtumiin osallistuminen. Motora myös tuottaa uusia tanssiproduktioita uudistaen ja kehittäen kansantanssia tässä päivässä ja yleisöä palvellen. Motoran toiminnassa on mukana noin 200 lasta, nuorta ja aikuista.
Seurassa toimii 10 lasten tai nuorten ryhmää sekä aikuisryhmä. Tanssiryhmien ohjauksesta vastaavat tanssinopettajat sekä koulutetut kansantanssiohjaajat ja vierailevat tanssinopettajat ja koreografit.
Lasten ja nuorten kansanmusiikkikoulussa voi opiskella mm. kielisoitinten soittoa sekä laulua ja bändisoittoa. Tavoitteena on kasvattaa nuorten tanssijoiden rinnalle osaavia nuoria kansanmuusikoita. Motorassa toimii kaksi nuorten bändiä: Palje ja Aatra. Esikuvana nuorille soittajille on Motoran oma Rälläkkä-yhtye, joka taidokkaalla soitollaan varmistaa askelten osumisen kohdalleen ja esiintymisten hyvän tunnelman.
Motoran ryhmät esiintyvät paljon niin kotiseudulla kuin valtakunnallisilla ja kansainvälisilläkin festivaaleilla. Ryhmät ovat menestyneet hyvin kansantanssiryhmien valtakunnallisissa luokittelutilaisuuksissa. Toimintavuonna 2017-2018 Motoralla oli yli 50 eri esiintymistilaisuutta ja näissä esityksissä yleisönä reilut 69 000 katsojaa.
Motoran toiminta on saanut tunnustusta valtakunnallisella tasolla. Vuonna 2007 kulttuuriministeri myönsi Motoralle Lapsen Päivä –palkinnon, ja seuraavana vuonna Pispalan Sottiisi nimitti Motoran Vuoden 2008 kansantanssiyhtyeeksi. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus Cimo valitsi Motoran Kapsakat –ryhmän Nuori Kulttuuri –lähettiläiksi vuosiksi 2009-2010. Pohjois-Karjalan Liikunta ry nimesi Motoran vuoden 2011 maakunnalliseksi liikuttajaksi ja Nuorisoseurat ry Vuoden 2013 nuorisoseuraksi. Vuonna 2015 seuran puheenjohtaja Mari Lehikoiselle myönnettiin Nuorisoseurojen Vuoden Ohjaaja -palkinto ja Nuorisoseurat Pohjois-Karjala palkitsi Marko Nygrénin vapaaehtoistyöstä Vuoden nuorisoseurateko -tunnustuksella. Vuonna 2016 ohjaaja Mitja Pilke sai Paavo Väyrysen Rahaston tunnustuspalkinnon ja Motora valittiin Pohjois-Karjalan vuoden nuorisoseuraksi. Vuonna 2017 Mari Lehikoinen valittiin Vuoden nuorisoseuralainen -palkinnon saajaksi Pohjois-Karjalassa (Nuorisoseurat Pohjois-Karjala).
Motora-kansantanssiryhmän perustivat Rauni ja Sakari Riikonen vuonna 1968. Riikoset ohjasivat tanssiryhmää vuoteen 1993 saakka. 1970- ja 80-luvuilla Motora oli merkittävä suomalaisen kansantanssin uudistaja: ryhmä pysyi tiukasti perinteessä, mutta etsi samalla uusia ilmaisutapoja ja vei kansantanssia rohkeasti näyttämölle. Motora rekisteröityi yhdistykseksi vuonna 1994.
2000-luvulla Motoran tanssiohjelmisto on painottunut uusiin kansantanssikoreografioihin, mutta perinteistäkään kansantanssia ei ole unohdettu. Samalla toiminta on laajentunut yhdestä kansantanssiryhmästä kokonaiseksi tanssi- ja musiikkiseuraksi.
Motoran toimintaa rahoitetaan avustuksilla ja harrastajien maksamilla lukukausimaksuilla. Kuten muissakin yhdistyksissä, myös Motorassa talkootyöllä on merkittävä osuus toiminnan pyörimisessä. Motorassa työskentelee osa-aikaisia tanssinopettajia, toiminnanohjaaja ja ompelija tukemassa ja täydentämässä harrastajien ja talkoolaisten työtä.
Nuorisoseura Motora ry kuuluu jäsenenä Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen Liittoon ja sitä kautta Suomen nuorisoseurat ry:hyn.